dinsdag 15 december 2015


 Evolutie

Waarom is de term natuurlijke selectie beter dan survival of the fittest?
Omdat de natuurlijke selectie, het aanpassen aan de omgeving, meer is dan alleen de sterkste zijn.
Het gaat om de natuurlijke kenmerken van het dier.
Bijvoorbeeld: Als er sterke rode en zwakke gele mieren leven in een gebied met een gele ondergrond. Door de omgeving vallen de rode mieren dan veel meer op, waardoor deze sneller worden opgepikt door vogels.

Evolutionisten en Creationisten 

Al eeuwen lang zijn mensen bezig geweest met het nadenken over onze afkomst. De bekendste theorie is waarschijnlijk de theorie van Darwin. Deze heet de evolutietheorie. 

De evolutietheorie van Darwin houd erfelijkheid in. Hij beweerd dat organismen bepaalde eigenschappen kunnen doorgeven aan hun nakomelingen, maar niet allemaal. Stres is bijvoorbeeld wel erfelijk, maar spiermassa niet. Organismen zijn fylogenetisch, dit houd in dat de afkomst van een dier begint bij één soort. Deze hebben zich dan overal over de wereld verspreid en zijn daarom allemaal aangepast aan hun eigen omgeving. Hierdoor kan er een nieuwe soort ontstaan.
Eén op drie Amerikanen gelooft niet in evolutietheorie
Populaties kunnen wel genetisch veranderen. Er vindt natuurlijke selectie en variatie plaats, door mutaties. Hierna is er spraken van voortplanting waarbij gunstige genen, die zijn ontdaan door mutaties, worden doorgegeven.

Evolutionisten geloven in de evolutietheorie. Zij gaan er vanuit dat door de ontwikkelingen in het leven soorten zijn ontstaan. Deze soorten worden dan aangepast en verdwijnen. De soort die zich het beste aanpast en evolueert, zal overleven. Ze geloven ook dat al het leven een vertakking is, alle dieren zijn ontstaan uit één organisme.

Creationisten gaan er vanuit dat alles en iedereen geschapen is door God.

Zelf geloof ik meer in de evolutietheorie. Dit komt omdat ik sowieso niet gelovig ben en ik veel over de evolutietheorie heb gelezen en het veel logischer klinkt dan waarin de creationisten geloven.

Zonnedauw

Afbeeldingsresultaat voor zonnedauwDe zonnedauw is een vleesetende plant. Deze plant leeft vooral in moerassige gebieden. In deze gebieden is de aarde nog al zuur, waardoor de stikstof sterft. Stikstof is nodig voor het maken van eiwitten. Eiwitten zijn de dragers van alle processen die in cellen plaatsvinden. Als oplossing hierop hebben deze planten zich zo ontwikkeld dat ze insecten vangen als voedsel. Dit doen ze door de zoete druppeltjes op de staafjes aan de buitenkant. De insecten blijven vastkleven aan de druppeltjes, de zonnedauw vouwt de blaadjes samen en nemen dan de stikstof van de insecten op.
In een filmpje zagen we dat ze een proef deden met de zonnedauw. Hier gingen ze kijken of de plant zou regeren op verschillende stoffen. De plant reageerde niet op suiker, dit komt doordat de plant groen is, dus daarom zelf glucose kan maken. Wel reageerde die op vlees, ei en urine, omdat daar stikstof in zit.

Wat heeft de zonnedauw te maken met de evolutietheorie?

Ik denk dat de zonnedauw met de evolutietheorie te maken heeft, omdat deze plant zich heeft gerevolteerd tot een vleeseter, om zich aan te passen aan de omgeving. Hij had een tekort aan stikstof, waardoor hij insecten ging vangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten