donderdag 17 december 2015

Presentaties

Dinsdag 15 december

Presentatie van Gloria en Nine 

HIV

Het HIV virus is een virus dat het menselijk immuunsysteem afbreekt. Het is een retro virus, dit betekend dat het in het DNA gaat zitten waardoor het overdraagbaar wordt. Je wordt niet meteen besmet als je iemand met HIV aanraakt, maar wel als je in bloedcontact komt.
Zodra het virus in het lichaam komt, gaat het aan de slag en wordt je meteen heel erg ziek. Je krijgt allerlei verschillende griep verschijnselen. Het zorgt ervoor dat je ontzettende hoofdpijn en mond zweren krijgt. Dit komt door het aantasten van het immuunvirus en je nergens tegen kunt vechten.  Je lymfklieren en je lever gaat opzwellen en je krijgt uitslag. Bij je slokdarm krijg je ook allemaal zweren, doordat het immuunsysteem niet kan helpen met het maagzuur. Zonder het nemen van de remmers is er een grote kans dat je er aan overlijd.
Het is niet zeker hoe het bij de mens is gekomen. Er wordt gezegd dat de mensen het hebben gekregen doordat we met de apen gingen vechten en we zo bloed hebben overgedragen. Ook kan het dat het door de kat aan ons is overgegeven.

Presentatie van Wilmar en Mees

Dinosauriërs

Dinosauriérs komen voort uit de reptielensoort Archosauia. Hierna splitste ze in twee groepen, namelijk de Saurischia, dit zijn de vlees eters, en in de Ornithischia, de planteneters.
Pas in de twintigste eeuw kwam men er achter dat er een komeet op de aarde was gekomen die alle levende wezens uitroeide. Toch hebben we nog steeds de vogels die afstammen van de dino's.
De T-rexs was één van de laatste dino's die hebben geleefd. Deze dino liep op twee sterke achterbenen. Hij werd in evenwicht gehouden door zijn zware staart. Hij had kleine armpjes die hij nauwelijks kon gebruiken. Hij was een van de grootste vleeseters die we kennen.


Presentatie Kim en Sanne


Vlinders

De vlinder behoort in het dierenrijk. er zijn 16.000 verschillende soorten vlinder terwijl er in Nederland maar 50 verschillende soorten zijn. Men weet nog niet precies hoe we vlinders moeten indelen. Nu hebben we dag- en nachtvlinders. ze verschillen van kleuren, voelsprieten en rijk- en kleurvermogens. Er zijn niet veel fossielen van vlinders gevonden omdat je best wel broos zijn. We weten dat er nog heel veel verschillende soorten vlinders waren maar we weten niet welke omdat we geen fossielen kunnen vinden. De opbouw van vlinders zijn wel standaard. Ze hebben een rupsachtige lijf en vier verschillende met schubbe bedekte vleugels. Ook hebben ze dezelfde soort mond. Vlinders hebben een voorkeur aan warme gebieden.
Een vlinder is koudbloedig, hij heeft dus de zon nodig om warm te worden. Het is het beste voor de vlinder om een donkere kleur te hebben zodat ze beter zon op kunnen nemen. Eigenlijk zijn de vlinders doorzichtig, we weten nog niet zeker waarom ze dan toch een kleur hebben daar zijn verschillende theorieën voor. Tijdens de voortplantingsperiode krijgen de mannen een felle kleuren zodat ze vrouwtjes aantrekken en vijanden afstoten.
Vlinders kunnen zich heel goed aanpassen aan de omgeving. Wanneer er eitjes voor vlinders komen is er 60 tot 70 procent over van de ouders en 30 procent van de rest is aangepast aan de omgeving. Dit is epi genetica.

Presentatie Kjell en Jesse


Het hart

Alle zoogdieren hebben de zelfde vorm hart.
Toen mensen begonnen met onderzoeken van het mensen hart, leek het heel erg op een zoogdier hart en het vogelhart.
Het hart ontstaat:
Wanneer een embryo ontstaat, is zijn eerste orgaan het hart. Dit begint met een rechte buis, die krimpt zich, waardoor de boezems en de kamers ontstaan. Dit duurt 6 weken. Voor de geboorte zit er nog een gaatje in, die na de geboorte dicht groeit. Na de geboorte verandert het hart niet meer. Naar maten wij ouder worden krijgen we minder hartweefsel, flexibiliteit en hartkloppingen in ons hart. 




Onze presentatie over olifanten 

Om te beginnen met de evolutie van de olifant gaan we 60 miljoen jaar terug in de tijd. We gaan naar de Phosphatherium. Dit dier is zo’n negentig centimeter lang. Hij at planten en was erg ligt. Dan gaan we 47 miljoen jaar terug in de tijd naar de Moeritherium was het eerste slurfdier dat wij kennen. Dit dier leek erg op een heel groot varken, maar had wel al iets van een slurf. Dit dier kon goed zwemmen en had speciaal hiervoor zijn oren hoog op zijn hoofd want die staken dan uit tijdens het zwemmen. Hij kwam vooral veel voor in moerasgebieden.
In een andere gedeelte van Afrika zo’n 46 miljoen jaar geleden leefde de Numidotheruim. Deze werd ook wel het ‘Numidia beast’ genoemd. Er is een heel skelet van dit dier gevonden in Algerije. Het dier is wat tender gebouwd en leek een beetje op een miereneter.
Nog een voorouder is de Palaeomastodon, dit dier leefde 36-35 miljoen jaar geleden. Deze soort heeft slagtanden zowel bij de onderste als bij de bovenste rij tanden.
34 miljoen jaar geleden leefde de Barytheruim, ook een voor ouder van de olifant. Van dit dier zijn er alleen fossielen gevonden in Egypte en Libië. Het dier is de voorouder van de Aziatische olifant. Op dit moment in tijd lijkt het dier meer op een hippo dan op een olifant.
Van zo’n 20 miljoen tot 5 miljoen jaar geleden leefde er een soort olifant op verschillende plekken op de aarde. Dit wezen begon al meer op de olifant te lijken zoals wij die nu kennen. Dit dier is de op drie na grootste zoogdier die wij u nog steeds kennen. De Deinotherium mannen zijn gemiddeld 3.5 tot 4.5 meters hoog. Hiervoor werd het dier ook wel ‘verschrikkelijke beest’ genoemd. Bij dit dier komen de slagtanden al voor.
15 tot 4 miljoen jaar geleden leefde de Platybelodon op verschillende plekken over de hele wereld. Dit dier was een planten eter. Deze voorouder heeft een hele gekke bek/mond/slurf. Zelf weet ik niet precies waarom dit is. Hij leefde in moerassen en in savanneachtige gebieden. Ze aten onder andere boombast.
Dan komt de Gomphothere, deze soort leefde 12 tot anderhalf miljoen jaar geleden. Ze kwamen op veel verschillende plekken voor over de hele wereld. Ook de Gomphothere was een planten eter.  Het dier heeft vier slagtanden. Hij begon steeds meer op de olifant te lijken
Dan komt de Mammut. Dit dier leefde vooral in Amerika en in Europa. Hij leefde ruim 4 miljoen jaar geleden. En zo’n 9000 jaar geleden stierf hij uit, dit zou betekenen dat het dier samen heeft geleefd met de mens voor een lange tijd. De Mammut at bladeren. De dieren werden zo’n drie meter hoog, ze konden zowel twee als vier slagtanden hebben. 
De Anancus is de volgende op ons lijstje, deze olifant soort kon zo’n vijf meter lang, drie meter hoog en 6000 kilo zwaar worden. Hij leefde zo’n drie tot anderhalf miljoen jaar geleden. De slagtanden bij deze soort waren enorm, dier tot vier meter staken ze van zijn gezicht uit. Het dier was vermoedelijk een planten eter. Dan komt de Mammoet deze is niet het zelfde als de Mammut! Er waren verschillende soorten Mammoeten. Hier dier zou zich tussen de 2,4 en de 5,4 miljoen jaar geleden zijn moeten gaan afsplitsen van de soort die wij nu kennen als de Aziatische olifant. De Mammoet is de voor ouder van de Afrikaanse olifant. Mammoeten leefde in veel gebieden.
De Cuvieronius leefde op het Amerikaanse continent. Hij leefde zo’n vijf miljoen tot 10.000 jaar geleden. Dit was een wat kleiner slurfdier. Wat opvallend is bij dit dier is dat de slagstanden gedraaid zijn. Het dier leefde van zachte bladeren.
De Stegotetrabelodon leefde in noord Afrika en de Arabische woestijn. Deze soort kon vier meter hoog worden. Hij at planten. Hij had vier slagtanden.
Dan komen we aan bij de olifant die we nu ook kennen namelijk dus Afrikaanse olifant. Deze olifant kan 6 ton zwaar worden. De olifant heeft een lange slurf, enorme oren en slagtanden. Deze olifanten leefde in groepen, meestal waren er meer dan tien dieren in één groep. Ze leven alleen nog in Afrika en Noord Amerika.Je hebt verschillende soorten Afrikaanse olifanten waarvan er nog meer drie leven.
En als laatste is er de Aziatische olifant. Deze olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant. Ook is hij lichter. Hij heeft naar beneden wijzende oren en die slurf van de olifant heeft een vingen aan het eind bovenin. Het dier eet per dag zo’n 150 kilo aan planten.
De vraag is waarom de olifanten zich zijn gaan veranderen? Waarom ze zo erg veranderd zijn?
Natuurlijk heeft dit te maken met het overleven van de natuur die vroeger erg ruw was. Ondertussen kan het dier zich goed aanpassen in wat voor gebied het dan ook terecht komt. De olifant is zich gaan ontwikkelen om de gevaren om zich heen te gaan overleven. Ook eten is beter te vinden door hun aanpassingen, omdat de olifant een planten eter is kan hij met zijn slurf makkelijk bij de blaadjes in de bomen. Dit betekend dat hij altijd bij eten kan komen.

woensdag 16 december 2015

presentaties

Maandag 14 December

Presentatie van Lucas en Boudewijn

Malaria

Malaria is een parasiet die overgedragen wordt door muggen. De levensloop van malaria is heel snel, en het kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten.
The malaria anopheles mosquitoAls je gestoken wordt door een mug met het malaria parasiet in zich, krijg je larven van de malaria in je bloed. Deze larven nesten zich in de lever. Waneer deze larf dan uit een cel komt, moet hij deze cel openbreken. Door het openbreken van de cel, komen er afval stoffen in het bloed die de aderen verstoppen. Hierdoor kan het bloed niet goed stromen, waardoor je uiteindelijk dood gaat.
Er zijn 4 verschillende soorten van Malaria:
- Plasmodium, dit zorgt voor 50% van de sterfgevallen
- Vivax, dit zorgt voor 20 - 30% van de stergevallen.
- Malaride, dit zorgt voor 10% van de sterf gevallen
- Divale, dit zorgt voor 10% van de sterfgevallen.

Malaria kan zich in een mens alleen ongeslachtelijk voortplanten, omdat anders de cellen worden aangevallen door het immuunsysteem.
mopshond

Presentatie van Thijs en George

De evolutie van de hond

De eerste hond was een klimdier. Hij had twee soorten nakomelingen, de ene ging meer op het land lopen, waar die ging jagen. Dit dier was groot, en had uitklapbare nagels. Zijn broertje was de voorganger van de wilde hond en de hyena. Deze was erg harig en had geen uitklapbare nagels.
Het is niet duidelijk van welke van de twee de hond afstamt. Één van de twee was de voorouder. De hond is gekomen omdat de wolf met mensen samen is gaan leven. Zo is de wolf tammer geworden en veranderd in een huisdier.


Presentatie van Tom en Mark
De evolutie van de walvis

grijze-walvisDe vraag of een walvis nou een vis of een zoogdier is, is altijd een raadsel geweest. Nu nog steeds weten we het antwoord hier op nog niet zeker. Veel stukken van de walvis wijzen er naar dat het een zoogdier is. 
Een archeoloog heeft lang geleden een schedel gevonden die hij niet kon plaatsen. Dit skelet had poten. Toen de archeoloog het S- bot vond, wist hij dat het een walvis was. Er werden steeds meer walvis skeletten gevonden. Sommige waren meer aangepast aan het land en andere meer aan het water. 

Presentatie van Kaj en Pepijn

De evolutie van de kip

De is een van de weinige dinosaurussen die er nog leeft. Hij is familie van de fazant.
Dan is er altijd nog de vraag, wie was er eerder, de kip of het ei?
Het antwoord hierop is het ei, omdat de kip steeds meer evalueerde, totdat er een kip ontstond die we nu ook kennen.
De kip heeft twee magen en twee blinde darmen. De kip heeft ook 14 nekwervels, dat is twee keer zoveel als wij er hebben. Ook hebben sommige kippen andere kleur oorlellen. De kippen met de witte oorlellen, leggen witte eieren en de kippen met de rode eieren leggen bruine eieren.
Kippen hebben speciale sociale vaardigheden, zo hebben ze 40 verschillende klanken waarmee ze communiceren met elkaar. Een kip kan ongeveer tien jaar oud worden. Er zijn heel veel kippen op de wereld. Het is 1 op 7,7 kippen per één mens.

Grotschilderingen

Afbeeldingsresultaat voor grotschilderingenIn de Lascauz en de pech Merle grotten, zijn tekeningen gevonden van wel 15.000 tot 10.000 jaar v.Chr. Deze tekeningen zijn gemaakt door de homo sapiens, oftewel de moderne, of denkende mens. Oude tekeningen worden ook wel gezien als de oudste graffiti.

Afbeeldingsresultaat voor grotschilderingen jagers en verzamelaarsDe reden waarom de tekeningen zijn gemaakt is volgens iedereen anders. Sommige denken dat het voor de handel was en andere denken dat grottekeningen werden gemaakt ter verering van het dier waarop gejaagd werd. Verder denken mensen dat de tekeningen horen bij verhalen die verteld werden of dat de tekeningen een soort les waren voor de andere. 


De meest waarschijnlijke theorie is dat de mens voor het jagen hun God bad voor het vangen van die dieren. Ze hadden een doel voor ogen. Om dit doel te visualiseren, tekenden ze dit in de grotten. Ze tekende er ook strepen in. Dit waren de pijlen waarmee ze het dier zouden vangen.

Afbeeldingsresultaat voor de eerste mensaap

De evolutie van de Mens 

Waar komen wij vandaan? Dit vragen veel mensen zich af. Veel geloven dat we afstammen van de apen. Zelf vind ik dit ook het meest voor de hand liggend. In de les hoorde ik dit:

De Nederlandse anatoom en embryoloog Louis Bolk bedacht de foetalisatie theorie over de menselijke vorm. Zijn theorie hielt in dat de mens een nog niet volledige ontwikkelde aap is. Hij beweerd dus dat de mens afstamt van de aap, alleen zegt hij dat de mens bij de ontwikkeling niet alle eigenschappen van de aap heeft overgenomen.

Het begon allemaal vele miljoenen jaren gelden, bij de apen. De apen leefden hoog in de bomen, maar na een aardschok ontstonden er bergen en verdwenen de bomen. De apen werden gedwongen om eten te gaan zoeken op de grond. Hierdoor moesten de apen lange afstanden afleggen. Om sneller te kunnen lopen ontwikkelde de apen zich zodat ze op twee poten liepen. Na deze ontwikkeling veranderde er nog meer aan de aap. De Homo Habilis, was de eerste aap die op de mens lijkt. Deze aap was slimmer dan de rest van de apen, hij nam risico's waardoor hij ontdekkingen deed, die daarvoor nooit ontdekt waren. Zo ontdekte de aap steeds meer, waardoor hij steeds meer menselijke handelingen begon uit te voeren. Hij begon de stok te gebruiken als een wapen en een scherpe steen als mes.
Afbeeldingsresultaat voor eerste mensaapAan de hand van natuurlijke selectie ontwikkelde een aantal apen zich tot een mens. Er gingen miljoenen jaren overheen voordat de eerste mens ontstond. Kortom kunnen wij concluderen dat de mens is ontstaan door de aanpassing van verschillende apen naan een nieuwe omgeving.

Hoe kan het dat niet alle apen zijn ontwikkeld? 

Vanwege de natuurlijke selectie moesten bepaalde apen zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en moesten deze apen zich wel verder ontwikkelen om te kunnen overleven. Niet alle apen kwamen onder deze omstandigheden en dus hoefden vele zich niet zo erg aan te passen. Hierdoor hebben deze apen zich dus ook niet geëvolueerd tot mens.